Durisol raised bed as an ideal solution for seniors

Vysoký záhon Durisol ako ideálne riešenie pre seniorov
  • Leier

Je dokázané, že čas strávený v záhrade má terapeutické účinky, vedia to aj v Centre sociálnych služieb Fantázia na Kysuciach, kde sa práve pestovateľskými prácami snažia spestriť život obyvateľom tohto špecializovaného zariadenia.

Domov dôchodcov v Hornom Vadičove bol vybudovaný za účelom poskytovania sociálnych služieb pre dospelých znevýhodnených ľudí, ľudí s Alzheimerovým ochorením a seniorov, pri ktorých sa gardenterapia veľmi osvedčila. Práve preto sa im Leier Baustoffe SK rozhodol darovať jeden z vysokých záhonov z Durisolu, ktorý seniorov počas obdobia lockdownov a odlúčení od rodiny aspoň z časti zabavil a spríjemnil im slnečné dni. Obyvatelia sociálneho zariadenia si tak mohli vypestovať vlastnú zeleninu alebo okrasné kvety či rôzne úžitkové rastlinky.

V zime však určite ocenia odolnosť vysokého záhonu voči externým faktorom ako mráz, ktorý dokáže poriadne potrápiť záhradkárov na Kysuciach. Vďaka svojmu prírodnému zloženiu, záhon dýcha, prepúšťa paru, automaticky odvádza vodu a pritom udržiava teplo. Tým vytvára ideálne podmienky pre pestovanie. Kvalita úrody záhradkárov teda určite poteší. Inak to nie je ani s jeho dizajnovým prevedením, prírodný Durisol zapadne do okolitej prírody a hodí sa do krásne upravenej záhradky, ktorú si zariadenie v priebehu rokov vybudovalo. Navyše, výška a pevnosť záhonu umožňuje posedenie na jeho okraji počas pestovateľských prác, čo je pre seniorov ideálne. Pri sadení sa nemusia zohýbať a šetria si svoju chrbticu.

Leier tak svojím vysokým záhonom spravil radosť obyvateľom Centra sociálnych služieb Fantázia. Tí môžu zmysluplne tráviť čas na čerstvom vzduchu a tešiť sa z vypestovaných rastliniek, ktoré následne aj zužitkujú v kuchyni.

Video z Centra sociálnych služieb Fantázia si môžete pozrieť tu:

Fotogaléria