Prispievame k rozvoju environmentálnej výchovy detí

Prispievame k rozvoju environmentálnej výchovy detí
  • Leier

Spoločnosť Leier Baustoffe SK sa s radosťou púšťa do projektov, ktoré prispievajú k rozvoju našej budúcnosti. Aktuálne bola súčasťou budovania zázemia pre rozvoj environmentálnej výchovy detí, vďaka výstavbe vysokých záhonov a kompostérov na Základnej škole Mostná v Nových Zámkoch. 

Doposiaľ zanedbaný a nevyužívaný areál školy bol vylepšený o 10 vysokých záhonov v rôznych tvarových zostavách a 3 kompostéry, ktoré sú všetky vyrobené z ekologického materiálu Durisol. Vďaka jednoduchým a čistým líniám sú veľmi elegantným doplnkom do vonkajšieho priestranstva školy a výborne poslúžia deťom pri pestovateľských prácach.  Práve myšlienka návratu k prírode bola dôležitá pri návrhu celého projektu. Nielen samotná škola, ale aj rodičia žiakov sa významne podieľali na jeho presadení. Združenie rodičov a učiteľov z tzv. Živej školy založilo túto organizáciu za účelom poskytovania inovatívnych foriem vzdelávania pre deti aj dospelých. Presadzujú ucelený prístup k vzdelaniu, kde sa rovnako ako hlava rozvíjajú aj srdce a ruky. Práve poznávanie byliniek, úžitkových či okrasných rastlín a starostlivosť o ne prepojí naučené informácie aj s praxou tak, ako sa to robilo aj kedysi. 

Vysoké záhony Durisol fungujú na princípe skladačky, čo výrazne zjednodušilo ich montáž na školskom dvore. Pri zakladaní nebola potrebná inštalácia špeciálneho základu ani uloženie fólie na dne. Teraz ich stačí len postupne naplniť a začať sadiť bylinky či zeleninu, ktoré následne poslúžia kuchárkam v školskej jedálni ako ingrediencie na zdravé obedy či deťom pri čajovej ochutnávke. Ďalšou veľkou výhodou záhonov je ich bezúdržbovosť a dlhá životnosť, čo škola určite ocení. Vydržia náročné vonkajšie podmienky, sú mrazuvzdorné a tiež ekologické.

Hlavnou surovinou pri výrobe Durisolu je drevo ako obnoviteľný zdroj. Drevná štiepka sa zušľachťuje mineralizáciou a celý tento proces prebieha pri minimálnej spotrebe energií.  Jednotlivé dielce sú vo výsledku recyklovateľné, a pritom veľmi stále a vysoko odolné. Viesť ďalšiu generáciu k udržateľnosti a k pozitívnemu prístupu k ochrane životného prostredia je už v tejto dobe nevyhnutnosťou. Vysoké záhony a kompostéry Durisol tomu určite dopomôžu. Riaditeľ Základnej školy Mostná PaedDr. Peter Halmeš sa počas svojho pôsobenia už niekoľkokráť pokúšal o získanie potrebných financií na vytvorenie nápodobných projektov. Vďaka financovaniu z Envirofondu sa to jemu aj rodičom žiakov konečne podarilo a už čoskoro sa budú tešiť z krásneho a užitočného areálu, ktorý nebude slúžiť len na vzdelávanie, ale aj na stretávanie sa, socializáciu študentov a trávenie príjemných chvíľ v prírode na čerstvom vzduchu.

Fotogaléria