Ako postaviť dom ľahko aj v ťažkých časoch

Ako postaviť dom ľahko aj v ťažkých časoch
  • Leier

Chcete stavať dom, no máte strach z aktuálnej neistej situácie? Spoločnosť Leier Baustoffe SK vám pomôže ako na to. 

Situácia vo svete stále nie je ľahká. Nárast inflácie a cien služieb či iných produktov spôsobil, že ľudia už svoje peniaze nemíňajú tak ako predtým a snažia sa čo najviac ušetriť. Zmeny na trhu však neovplyvnili iba samotných kupujúcich. Rovnako tak ovplyvnili aj správanie bánk, ktoré sú tiež opatrnejšie pri poskytovaní hypoték a kladú väčší dôraz na podmienky a pôžičkovú hodnotu nehnuteľnosti. Úrokové sadzby stúpli a úvery už nepokrývajú 90% hodnoty nehnuteľnosti ako predtým. Momentálne je to už iba 70%. Vzhľadom na to, je veľmi dôležité sa tejto ekonomickej situácii správne prispôsobiť. A to môžete napríklad lepším plánovaním a rozdelením nákladov na viaceré časti. Doba výhodných úverov a veľkého stavebného rozmachu nás takpovediac trochu zhýčkala. Zvykli sme si na to, že peniaze dostaneme ľahko a dom si postavíme veľmi rýchlo. Aktuálne  si výstavba bude vyžadovať trochu viac času a trpezlivosti. Ak nemáte našetrenú celú potrebnú čiastku, ktorá by pokryla náklady na nový domov, nezúfajte, váš sen sa stále môže premeniť na skutočnosť, len si to bude vyžadovať kvalitný finančný plán. Ideálnym riešením pre vás môže byť práve model postupného financovania. 

Ako na to? Ak už máte stavebné povolenie, neváhajte a začnite stavať základy. Stavebný materiál je len zlomok z ceny pri celkovej výstavbe rodinného domu. Banke následne postačí, ak stavbu potiahnete aspoň 1 meter nad povrch terénu. Táto podmienka umožňuje využiť postupné financovanie, čo v súčasnosti podporujú všetky banky. Znamená to, že na zabezpečenie úveru na financovanie stavby nemusíte založiť inú nehnuteľnosť ako záruku, stačí vám vaša “nedokončená stavba”. Tieto objekty slúžia ako záloha pri posúdení podmienok, nakoľko banky berú do úvahy budúcu hodnotu nehnuteľnosti. Úver sa následne čerpá postupne podľa pokroku výstavby. Výhodou je, že úroky sa platia len z časti úveru, ktorá bola skutočne vyčerpaná. 

Nepodceňujte pripravenosť. Vytvorenie správnej taktiky je esenciálnou súčasťou výstavby domu. Nechajte si pripraviť nápočet stavebného materiálu zadarmo a poradiť so stavbou či financovaním od odborníkov. Spoločnosť Leier Baustoffe SK ako výrobca stavebného materiálu vie aká situácia aktuálne vládne na stavebnom trhu, a tak vám s výstavbou vysnívaného bývania zaručene pomôže a správne vás nasmeruje pri jednotlivých krokoch. V ich širokej ponuke nájdete všetok stavebný materiál pre váš dom i záhradu, čo vám tiež pomôže ušetriť financie. Ak všetko vybavíte na jednom mieste, určite tak získate aj výhodnú ponuku. 

Nezabudnite, stavať môže byť ľahko dostupné, aj v ťažkých časoch. Viac informácií sa dozviete na stránke www.leier.sk/financny-plan/.