Ako správne kompostovať?

Ako správne kompostovať?
  • Leier

Počas celého roka vyprodukujeme v domácnosti alebo na záhrade množstvo organického odpadu. Najvhodnejším riešením je zužitkovať ho a premeniť pomocou organizmov a baktérií na kvalitné hnojivo. Tento postup sa nazýva kompostovanie, je to kolobeh, ktorý funguje automaticky aj vo voľnej prírode. Ak vám teda záleží na životnom prostredí a chcete sa vyhnúť nákupu drahých umelých hnojív, zaobstarajte si vlastný domáci kompostér, ktorý vám pomôže s odpadom a zároveň si zabezpečíte pravidelný prísun kvalitného hnojiva pre Vašu záhradu. Nakoniec, súčasná situácia s povinným triedením odpadu k tomu vytvára ideálnu príležitosť. U nás v ponuke nájdete kompostér z prírodného ekologického materiálu Durisol, ktorý vám dlhé roky vydrží bez zmien a poškodenia. A ako na samotné kompostovanie? Nižšie sme pre vás spísali niekoľko užitočných tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

Ako kompostovať?

Kompostér je potrebné umiestniť do otvoreného priestranstva, aby sa organizmy v pôde mohli voľne pohybovať a nadbytočná vlhkosť mala priestor odtekať. Zároveň na miesto v polotieni, kde nesvieti stále priame slnko. Pre jednoduchšie plnenie a odoberanie kompostu, ideálne v blízkosti zdroja odpadu. Pravidlom úspešného a kvalitného kompostovania však nie je len optimálna vlhkosť a dostatok vzduchu, ale aj rôznorodosť materiálov - vyváženie zelenej a hnedej zložky.

Čo je vhodné na kompostovanie

Záhradný odpad -  lístie, pokosená tráva, zvyšky rastlín, slama, ostrihané konáre kríkov, hlina, drevná štiepka.

Odpad z domácnosti -  šupky z ovocia a zeleniny, škrupiny z vajec, kávové filtre, čajové vrecúška, kartóny, kuchynský papier, vreckovky, rezané kvety, zemina z črepníkov, podrvené škrupiny z vajec, trus bylinožravých zvierat.

TIPY A RADY:

1. Pri ťažšie rozložiteľných materiáloch, ako je drevo či tvrdšie časti zeleniny, je vhodná čo najjemnejšia štruktúra. Tu platí pravidlo, čím menšie kusy odpadu, tým rýchlejší bude proces rozloženia.

2. Pre vyváženie zložiek v komposte je vhodné nastrihať na kúsky aj prebytočný kartón alebo papier.

3. Dážďovky majú radi šupky z cibule a kávovú usadeninu.

4. Pozor si treba dávať na psie a mačacie výkaly, ktoré by znehodnotili kompost a čajové vrecúška, pri ktorých je potrebné odstrániť kovové sponky.

5. Zrelý kompost spoznáme podľa tmavohnedej farby, jemne hrudkovitej štruktúry a príjemnej lesnej vône.

Čo nie je vhodné na kompostovanie

Choré alebo škodcami napadnuté rastliny, živočíšny odpad ako syr, saláma, mäso alebo kosti (priláka hlodavcov), plienky, sáčky do vysávačov, drevený popol, chemicky ošetrené zvyšky, citrusové plody, ani banánové šupky, ktoré sú často postriekané.

Veríme, že vám tieto rady pomôžu správne využívať všetky benefity, ktoré kompostér ponúka. Ak máte vlastné tipy a triky ohľadom kompostovania, ktoré sa vám osvedčili, podeľte sa s nami o ne na našom Facebooku

Fotogaléria