Využívanie vody vo veľkom i v malom meradle

Využívanie vody vo veľkom i v malom meradle
  • Leier

Čo má Leier, ktorý je známy aj ako odborník na betón v stavebníctve, spoločné s vodným hospodárstvom? Na otázku existuje jednoduchá odpoveď: samotný betón. Z betónu sa neoplatí postaviť len dom, ale aj mnoho iných vecí, ktoré sú odolné alebo poskytujú dlhodobú ochranu. Ministerstvo pôdohospodárstva už dlhší čas považuje vodné hospodárstvo a rozvoj závlah za dôležité oblasti. Keď teda poľnohospodársky objekt premýšľa o inštalácii, vývoji alebo modernizácii zavlažovacieho systému, stojí za to zistiť, ktoré technické riešenie preň bude najlacnejšie, najodolnejšie a tiež najvýnosnejšie. Pozrime sa na niektoré z nich, a to pohľadom odborníka na betón.

Zber malého a veľkého množstva vody

Príliš veľa vody je problém, príliš málo vody je tiež problém. Tisícročia starý zvyk zbierať prebytok dažďovej vody, ukladať ju na horšie časy a použiť na čo najviac miestach, je užitočný aj dnes. Preto sme na tento účel vymysleli moderný nástroj. V malom množstve nám stačí na polievanie predzáhradky alebo na splachovanie WC. V trochu väčšom množstve môžeme nahromadenú dažďovú vodu využiť ako pitnú vodu pre zvieratá. Dažďová voda je bezplatná a taktiež neplytváme cennou pitnou vodou na tento účel.

Túto funkciu už aj s nižšími finančnými nákladmi dokáže zabezpečiť inštalovaný systém na zachytávanie dažďovej vody pod zemou. Najodolnejším riešením je samozrejme betónová nádrž. Najmä ak uvažujeme vo veľkom – napríklad pri stavbe zavlažovacieho systému – je zároveň najideálnejším riešením. Betón je jedným z najodolnejších materiálov a jeho vlastnosti možno využiť nielen nad povrchom, ale aj pod ním. Výrobca Leier ponúka veľký výber týchto betónových prvkov so všestranným využitím.

Poďme sa rýchlo pozrieť na detaily! 

Pre menšie množstvo „opätovného využitia vody“, teda zachytávania dažďovej vody, je obzvlášť ekologickým riešením inštalácia železobetónových nádrží od 1 m3 do 12 m3 bez spojov – zložených z jedného prvku. Odlučovač oleja a ropných látok  značky Leier vám môže pomôcť využiť zrážky zozbierané z povrchu parkovísk. Na zvládnutie väčšieho množstva vody sú potrebné zdvíhacie šachty pre systémy prívodu vody do zavlažovacích jazierok a kanálov. Na ochranu výtokových armatúr zavlažovacieho zariadenia pod zemou sa používajú betónové šachtové prstence rôznych veľkostí. Uzávery a iné ventilové šachty v špeciálnych rozmeroch sú dostupné aj v prefabrikovaných verziách. Účinnou pomôckou pri povrchovom odvodnení môžu byť betónové priekopové žľaby.

Betónové prvky od spoločnosti Leier,  ktorá patrí k popredným výrobcom stavebných materiálov s neustále rastúcim sortimentom sa právom vypracovala na odborníka na betón. Ako odborníci vás podporia svojimi vedomosťami z dlhoročných skúseností pri výbere toho správneho riešenia. Preto sa aj vy neváhajte obrátiť na odborníkov, ktorí vám radi pomôžu. 

Fotogaléria