Tipy na zaváranie s Leierom: Ako správne uchovať úrodu aj na zimu?

Tipy na zaváranie s Leierom: Ako správne uchovať úrodu aj na zimu?
  • Leier

Máme po letnej sezóne a prichádza čas na plnenie špajzy. Ostali vám ešte suroviny v pivnici? Čo s dopestovanou úrodou z vysokého záhona? Odporúčame zavariť! Tak si plody vašej pestovateľskej práce môžete vychutnať aj počas zimy. Prinášame vám pár tipov, ako na to.

Všetky dobroty, ktoré sa vám podarilo dopestovať teraz treba využiť. Nenechajte pokaziť či zhniť nespotrebovanú zeleninu alebo ovocie len tak v pivnici. Už naše prastaré mamy odjakživa zavárali všetko od uhoriek, papričiek a rajčín až po ovocné kompóty a lekváre. V tomto článku si preto prejdeme niekoľko dôležitých tipov ako správne uchovať úrodu z vašej záhrady aj na niekoľko ďalších mesiacov.

Pred začiatkom celého procesu je dôležité pripraviť a vyčistiť poháre aj viečka. Najtypickejšia forma zavárania je v hrnci s vodou. Po naplnení pohárov sa vložia rovnomerne do hrnca tak, aby im voda siahala až pod úroveň viečka. Teplota pri zaváraní by mala dosiahnuť aspoň 85 °C a je potrebné pri nej zotrvať aspoň 15 minút. Všetko záleží od druhu zaváranej suroviny. Všeobecne platí, že čím je ovocie alebo zelenina tvrdšia, tým dlhšie ju treba povariť vo vodnom kúpeli. Prevarenie pasterizuje, vďaka čomu chráni pred mikroorganizmami, a tým zvyšuje trvanlivosť potravín. Vysoká teplota pri sterilizácií zároveň vytlačí zo zaváraninových pohárov nadbytočný vzduch a vytvorí podtlak, ktorý drží zaváraninové viečko.

Na aké veci si pri zaváraní dať pozor?

Spracovávajte vždy len čerstvé potraviny. Ak by boli zhnité či prezreté, zaváranina by sa veľmi rýchlo pokazila. Zaváraniny si označte štítkom alebo nálepkou, najlepšie aj s dátumom, kedy ste proces vykonali. Počas sterilizovania sa môže stať, že sa uvoľnia vrchnáky. Preto po vychladnutí všetky zaváraniny skontrolujte, či sú dobre zatiahnuté. Konkrétny recept si už každý vyberie podľa druhu zeleniny či ovocia, ktoré plánuje takto uchovať.

A ak vám úroda už neostala, nezúfajte! S vysokým záhonom Durisol si môžete pestovateľskú sezónu predĺžiť až do neskorej jesene. Záhon ochráni vaše sadenice aj počas chladnejších dní či prvých mrazov. Vďaka jeho mrazuvzdornosti a prostrediu, ktoré dokáže vo vnútri nádoby udržať, ešte určite jednu várku sadenia stihnete. O všetkých jeho výhodách sa dočítate tu: www.leier.sk/vysokyzahon